ÖKOISKOLA

A Károlyi Mihály Spanyol-Magyar Tannyelvű Gimnázium is tagja az Ökoiskola Programnak. Ezen a weboldalon szeretnénk minél több emberhez eljuttatni az ezzel kapcsolatos híreket, felhívásokat, versenykiírásokat és eredményeket.

Hírek, felhívások, beszámolók

Csatlakozó weboldalak,

 dokumentumok

Elsősegélynyújtó verseny

 

 Idén 2010. március 26-án került sor a Vöröskereszt által szervezett regionális döntőre. A helyszín a kispesti Casino volt. Erős mezőny, felkészült diákok és jól összeválogatott feladatok jellemezték a versenyt. Az egyes állomásokon kellett számot adni a csapatoknak tudásukról. A versenyt megelőző héten tartott konzultáción csapatunk jelen volt. Ennek a konzultációnak, az otthoni felkészülésnek és tanultaknak a segítségével remekül vette az ötfős csapat az akadályokat. Diákjainknak inkább gyakorlati jellegű szituációkban kellett helyt állniuk. Mint tavaly, idén is az előkészítős évfolyamból került ki a lelkes öt fő:

- Görög Orsolya

- Horváth Bernadett

- Kakas Vivien

- Pacsuta Lilla

- Szigetvári György.

Le a kalappal versenyzőink előtt, mert ebben az erős mezőnyben az 5. helyezést érték el. Ez arra nem volt most elég, hogy az országos döntőbe jussanak, de arra elég volt, hogy büszkén, emelt fővel távozhattak a helyszínről, megérdemelten tehették el az ajándékokat és fogadhatták a szervezők és az ellenfelek dicséretét. Mindenképpen hasznos volt a verseny. Sokat tanultak a részt vevők, megtapasztalták azokat az éles szituációkat, melyekben gyorsan és határozottan kell dönteni.

2010. 08. 18.


Környezetvédelmi verseny

 

A Vöröskereszt ifjúsági tagozata által szervezett versenyre szinte az utolsó pillanatba nevezett be a háromfős csapat. Ez a kétfordulós verseny már az elején próbára tette a csapattagokat. Egy dolgozatot kellett beküldeni az első fordulóba, melynek témája a csernobili atomkatasztrófa és annak napjainkra gyakorolt hatása.

A rövid idő ellenére csapatunk egy igen színvonalas munkát tudott beküldeni. Mégis izgultak egy kicsit, hogy vajon bejutnak-e a döntőbe. Végül a zsűri is olyannak találta munkájukat, hogy bejutottak a budapesti döntőbe. A helyszín a III. kerületi Thán Károly Gimnázium Szakközépiskola és Szakiskolában volt, hasonlóan a tavalyi évhez.

10 állomás volt. Az egyes állomásokon az egészséges életmódtól kezdve a városismereti kérdéseken át számos környezethez kapcsolódó témában kellett megmutatni a csapattagoknak felkészültségüket. Ezeket a feladatokat annyira jól teljesítették, hogy a nagy és erős mezőnyben sikerült dobogóra állniuk.

Nagyon gratulálunk Nekik!

A harmadik helyezett csapat tagjai:

          - Andrássy-Culmann Eszter

          - Havas Melinda

          - Thén Wanda

2010. 08. 18.


Kerülj a térképre pályázat

 

Iskolánkból néhány tanuló részt vett Kőbányai iskolák által kezdeményezett pályázaton, ahol fényképes vagy filmes alkotással lehetett nevezni. Ezek a pályamunkák a szűkebb környezetünket mutatják be. Cél az volt, hogy az idegenforgalomban is hasznosítható megoldásokkal rukkoljanak elő a fiatalok. Távoli vidékek lakóinak vagy akár külföldi turistáknak az érdeklődését keltsék fel a bemutatkozó produkciók, hogy az adott terültre érdemes ellátogatni. Nagyon erős és nagy létszámú mezőny volt. Iskolánkat a döntőben egy tanuló képviselte, Kiss Cintia 11. c osztályos tanuló.

Az eredményhirdetésre 2010. április 23-án került sor ünnepélyes keretek között, a KÖSZI-ben.

A pályázat zsűrije neves szakemberekből állt össze. Kategóriánként első helyezettek díja egy brüsszeli utazás volt.

Ezúton szeretnénk gratulálni nekik és iskolánk egyetlen döntőbe került diákjának, Kiss Cintiának. Alkotása remek, büszke lehet rá, mely a pályázat internetes oldalán megtekinthető, illetve iskolánk honlapján is megnézhető.

2010. 08. 18.

 

 

 

Beszámoló pdf-ben

 


A pályamunka

"Interjú Cserno Billel"

 

 

 

Beszámoló pdf-ben


 

 

 

A verseny honlapja

 

Beszámoló pdf-ben

 

 

Iskolánk három csapata részt vett a Vöröskereszt által szervezett hármas versenyen.

 

Egy környezetvédelmi 3 fős csapat, tagjai:

Magát Krisztián

Soróczki-Pintér Tibor

Ványa Bertalan

Ők egy pályamunkát írtak egy előre megadott címen, mely így szólt: „Szegényedő élővilág – különös tekintettel a magyarországi (Budapest közeli) viszonylatokban, környezetszennyezés káros hatásai”

A dolgozat megírásához ellátogattunk a március 7-i geocachinges kirándulásunk alkalmával a Sas-hegy Természetvédelmi Területre, ahol helyi vezetővel bejártuk a tanösvényt.

A beküldött pályamunkákat értékelték és ennek alapján csapatunk bekerült az április 2-i döntőbe 9 másik középiskolai csapattal együtt.

A döntő helyszíne a III. kerületi Than Károly Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola volt. Talán nem véletlen. Az ökoiskola címmel büszkélkedő intézménybe látogató már a bejáratnál látja, hogy az iskola értékrendjében központi helyet foglal el a környezettudatos szemléletformálás. Érdekes színfoltja az iskolának, hogy a kicsöngetést védett madarak hangja jelzi.

A körülbelül 2 óráig tartó versenyen a háromfős csapatoknak különböző állomásokon az egészséges környezet témakörében időre kellett teljesíteni feladatokat. (Városismeret, egészséges táplálkozás, egészség, egészséges életmód, vitaminok, gyógymódok és még sok más téma volt a terítéken.) A kérdések nem annyira az elmélyült tudást, mint inkább a széleskörű ismereteket próbálta feltérképezni. Csapatunk a kiváló harmadik helyet szerezte meg a tízfős mezőnyben. Az önmagában is dicséretes eredmény értékét emeli, hogy a csapattagoknak igazából egy nap állt rendelkezésre, hogy felkészüljenek.

 


 

Az elsősegélynyújtó versenyre március 13-án, pénteken került sor a kispesti Casinóban. Lelkes, ötfős csapatunk a lehető legnagyobb lendülettel vetette bele magát a feladatok minél jobb megvalósításába. Teszteket kellett kitölteni, szituációs feladatokat kellett levezetni. A végső sorrendnél a nagyon szép és dicséretes harmadik helyet szerezte meg a „preparatorio"-s csapat, melynek tagjai:

Kóródy Klaudia

Petrovics Bernadett

Szökrön Dorottya

Virág Luca

Visky Katalin

 


Rá következő hét szerdáján, március 18-án a háromfős csapatunknak kellett helytállnia a csecsemőgondozó versenyen. A verseny helyszíne egy kicsit messzebb volt, a Vass Gereben utcai 68-as végállomáshoz közeli szakiskolában. Lényegesen több csapat gyűlt össze, mint az elsősegélynyújtó versenyen. Itt is remekelt csapatunk. Lelkesen és önfeledten jól érezve magukat, a szép 7. helyet szerezték meg. A környezetvédelmi totó kitöltésével a legjobbak lettek. Ennek köszönhetően egy különdíjat is elhozott a csapat. A tagok:

Gécs Laura

Hajós Eszter

Nagy Niki

Lovay Dzsenifer

A két csapat felkészítését Borosné Tóth Ilona végezte. Utólag is nagy köszönet munkájáért és a csapatok felkészítéséért, valamint azért, hogy egyáltalán hallottunk erről a versenyről.

Köszönet a versenyzőknek a felkészülésért és a tisztes helytállásért!

 

 

 

 

 

kornyezetvedelmi_palyazat.doc

 

 


Elsősegélynyújtó verseny

   

  

  

  


Csecsemőgondozó verseny

  

  

  

Lezárult a madáretető építő verseny.

A pályaművek képei az alábbiakban láthatók.

1.madáretető

2. madáretető

3. madáretető

4. madáretető

5. madáretető

  I. helyre II. helyre III. helyre IV. Helyre V. helyre szum
1. madáretető 5 9 16 46 77 640
2. madáretető 25 32 50 32 14 437
3. madáretető 18 42 47 33 14 445
4. madáretető 85 30 17 19 7 307
5. madáretető 26 41 24 23 38 462
 

A táblázat értékei azt mutatják, hogy az adott sorszámú madáretetőt hányan jelölték első, második, … helyre.

Az adott sorszámú helyezés adott pontot jelentett. Így az a madáretető nyerte a végső szavazást, aki a legkevesebb pontot gyűjtötte össze.

Ezek alapján a sorrend a következő:

    Készítői:    
I. hely 4. madáretető Nagy Niki
II. hely 2. madáretető Lőrincz Dóra    
III. hely 3. madáretető Szöllősi-Tóth Sebestyén  
IV. hely 5. madáretető Szalkó Evelin, Agócs Robert
V. hely 1. madáretető Szalkó Evelin, Flandera Luca, Filep Eszter

Egy pályázat a környezettudatosság jegyében, 2009.

 

Iskolánk 4 fős csapata 2009 első félévében a Föld Bolygó 2008 nemzetközi éve alkalmából kiírt pályázaton vett részt. A második kategóriában indult csapat - címe: Fókuszban a klímaváltozás – egy felmérést készített az iskola diákjairól a környezettudatosság témakörében.

A felmérés során kiadott „kérdőív” a diákok környezetszennyezéshez, környezetvédelemhez, energiatakarékossághoz való hozzáállását, magatartását kívánta felmérni.

A 24 kérdésből álló „kérdőív” mélyreható elemzése túlmutat a dolgozaton a jövő feladata lesz. A beérkezett állításokat több szempont szerint is lehet vizsgálni, elemezni.

Az évfolyamonként rögzített vélemények jól segítik a diákok szemszögéből iskolánk környezettudatos állapotának felmérését.

 A mellékletekben megtekinthető a dolgozat és a kapott válaszok diagramos feldolgozása.

 

Köszönjük a közreműködőknek és a dolgozatot elkészítő diákoknak a munkáját.

 

A pályázat a döntőben végül 2. helyezést ért el. Gratulálunk!

 

A felmérést és a pályamunkát készítették:

Magát Krisztián 11.a

Pál Attila 11.a

Soróczki-Pintér Tibor 11.a

Ványa Bertalan 10.a

Képek a döntőről:

 

dolgozat

diagramok

Az Ökoiskola pályázat rövid története

 

 Iskolánk 2008. tavaszán pályázott az Ökoiskola cím elnyerésére. A pályázattal remek alkalom nyílt arra, hogy a gimnázium kinyilvánítsa elkötelezettségét a környezettudatos nevelés mellett. Intézményünkben már több mint egy évtizede jelen vannak azok a programok, melyek a diákság figyelmét mind inkább az élhetőbb környezet felé fordítják.

A környezettudatos szemlélet formálásával nekünk is az volt a szándékunk – hasonlóan az Ökoiskolák hálózatának célkitűzéséhez -, hogy a tőlünk kikerülő diákok felelősségteljes gondolkodást tanúsítsanak a tágabb értelembe vett környezet iránt, a benne élő embertársaik iránt. Méltó módon bánjanak az elődöktől kapott történelmi, kulturális, gazdasági és természeti környezettel.

 A pályázatban megfogalmazott kritériumrendszer segítséget nyújtott abban, hogy az eddigi eredményeinket és a jövőbeni céljainkat konkrétabban megfogalmazhassuk. A kritériumrendszer egyes elemei lehetőséget biztosítanak abban, hogy mérhetőbbé váljék munkánk, objektívebben értékelhessük eddigi eredményeinket, melyeket a környezettudatos életet és a fenntartható fejlődést előtérbe helyező oktató-nevelő munka területén végeztünk.

 A pályázatot megnyertük, így iskolánk közel 250 másik tanintézménnyel együtt jogot nyert arra, hogy 3 évig viselhesse az Ökoiskola címet. Ebben a három évben törekedni fogunk arra, hogy a megfogalmazott céljainkat megvalósítsuk és az elért eredményekkel további lehetőséget kapjunk, hogy folytathassuk ez irányú tevékenységünket. A környezettudatosság területén "elvégzendő" nevelői-oktatói munka nem egy lezárható, befejezhető feladat, ennek csak részelemei vannak, amelyek teljesíthetők, de az igazi cél - a megoldandó problémák, feladatok során -, hogy erősítsük és elmélyítsük a résztvevők körében (diákok, szülők, tanárok és az iskola összes dolgozója) a kialakult pozitív szemléletmódot a témával kapcsolatban.

 A mellékelt pályázati anyagban lehet konkrétan olvasni az egyes kritériumrendszerekben vállalt kötelezettségeinkről. Ezekhez a diákság részéről mind több lelkes résztvevőt szeretnénk megnyerni. Segítséget a Diákönkormányzaton belül körvonalazódó "ökocsoport" nyújthat.

 KMG_Okosikola_palyazata.doc

 

A"Parlagfűmentes Magyarországért" Tárcaközi Bizottság és a KÖRLÁNC Egyesület által létrehívott "sulinetes Parlagfű játék" első - pénzdíjas - része a kecskeméti versennyel lezárult.

A versenyen iskolánk csapata is indult és második helyezést ért el.

A csapat tagjai voltak:

VÁNYA BERTALAN, MAGÁT KRISZTIÁN, SORÓCZKI-PINTÉR TIBOR

Felkészítő, kísérő tanár: KOVÁCSI ZSOLT


 

EGY MÁSODIK HELY TÖRTÉNETE

 

ELSŐ KÖR (SZEPTEMBER-NOVEMBER):

      ·        INTERNETES JÁTÉK

·        KEZDETBEN NÉHÁNY RÉSZTVEVŐ

·        MAJD ÚJABB REGISZTRÁLÓK

·        AZ UTOLSÓ HÉTEN PEDIG EGY NAGY HAJRÁ

 

EREDMÉNY:

3. HELYEZÉS AZ INTERNETES JÁTÉKBAN 133 ISKOLA (2184 DIÁK) KÖZÜL

  

DÖNTŐ:

·        KECSKEMÉT, DECEMBER 5.

·        A KÁROLYI HÁROM + EGY FŐS CSAPATA EGY JÓL SIKERÜLT PREZENTÁCIÓVAL VÁG NEKI

·        TÉMA: PARLAGFŰMENTESÍTÉS

 

A DÖNTŐ TÖRTÉNETE:

      ·        MEGNYITÓ

·        EBÉD

·        TESZT KITÖLTÉSE

·        CSAPATNÉV VÁLASZTÁS

·        PREZENTÁCIÓ BEMUTATÁSA

·        PLAKÁTKÉSZÍTŐ VERSENY

·        ÖNÉRTÉKELÉS

·        ÉRTÉKELÉS

·        EREDMÉNYHIRDETÉS: MÁSODIK HELY

·        EMLÉKLAP ÉS PÉNZJUTALOM – KÖRNYEZETVÉDELMI BERUHÁZÁSOKHOZ

 

A GYŐZTES CSAPAT NÉVSORA:

VÁNYA BERTALAN, MAGÁT KRISZTIÁN, SORÓCZKI-PINTÉR TIBOR

 

KÖSZÖNET NEKIK ÉS AZ INTERNETES JÁTÉKBAN RÉSZTVEVŐKNEK!


Fényképek a versenyről és az eredményhirdetésről

       

A KÖRLÁNC Országos Egyesület honlapja

A KÖRLÁNC Parlagfű Projekt

A verseny értékelése

A végeredmény

Képek a versenyről az egyesület oldalán

Csapatunk Power Point-os bemutatója

A Körlánc internetes verseny eredményei