Kutató Diákok Országos Szövetsége

 

1054 Budapest, Szemere u. 21.


Tel/Fax: 222-0517
Postacím: 1363 Budapest, Pf: 108.

Alapítvány

 

Jelentkezés

 

Tanárszövetség

 

 

A Kutató Diákok Mozgalmának célja, hogy kutatási lehetőséget biztosítson azoknak a középiskolás diákoknak, akikben megvan a tudományos munkához szükséges elszántság és érdeklődés (ezt egy néhány perc alatt kitölthető online-kérdőív hivatott felmérni: http://www.kutdiak.hu/uj/56-4309.php). Teszi ezt egyrészt egy szinte az ország összes jelentős kutatóműhelyét átfogó koordinációs hálózat segítségével. A diákok maguk találhatják meg és vehetik fel a kapcsolatot a 800 mentorunk közül (akik közül több mint száz a Magyar Tudományos Akadémia tagja) azzal, akinek szakterülete a terveikhez a legközelebb áll. Ezek után pedig már egy kutatásban jártas ember segítségével kezdhetnek bele az önálló munkába.

A kutatási eredmények bemutatásának legfőbb fóruma az évente megrendezésre kerülő TUDOK, a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciája. Itt a nyolc regionális konferencián legjobbnak bizonyuló versenyzők mérhetik össze tudásukat és mutathatják be tudományos eredményeiket. Első és kiemelt első díjazottjaik 15, illetve 30 felvételi pluszpontban részesülnek az ország összes egyetemén.  A szakmai zsűrik értékelése alapján a legkiválóbbak az egyetemisták országos konferenciáján, az OTDK-n is megmérettethetik magukat. Kiemelkedően eredményes diákjaink közül minden évben a legjobb képviselheti Magyarországot Stockholmban, a Nobel-díjak átadási ünnepségén.  

Az kutatási eredményeik írásbeli bemutatásában jeleskedők sem szenvednek hátrányt. Számukra lehet vonzó az immáron négy éves múltra visszatekintő, nagysikerű esszépályázatunk. A legkülönfélébb tudományterületekről beérkező, 15-20 oldal hosszúságú dolgozatokat minden évben szakértő zsűri bírálja el. 

Díjazottainkat minden nyáron meghívjuk az egyhetes jutalomtáborunkba, ahol az ország tudományos életének kiválóságaival beszélgetnek kötetlenül, és szórakoztató csapatjátékok segítségével válnak összetartó közösséggé. A diák-közgyűlés minden évben ebben a táborban választja meg  a munkát a következő évben irányító diákelnökséget. 

Tevékenységünk értékét tükrözi az, hogy védnökeink között köszönthetjük Sólyom Lászlót, Vizi E. Szilvesztert és Hiller Istvánt is. Mozgalmunkat mind az EU-ban, mind világszerte elismeréssel emlegetik, tevékenységünkért elnyertük az EU Descartes-díját, az általunk kidolgozott mintát eddig az EU öt tagállamában adaptálták. Szövetségünkről bővebb információkat találhat a www.kutdiak.hu oldalon.  

 

Honlap: http://www.kutdiak.hu/uj/index.php